dimarts, 19 de juny del 2012

La erra 'falsa' en els doblatges de personatges russoparlants a les pel·lícules

Avui, i després de molt de temps, escriuré sobre un descobriment científic de primer ordre que acabo de fer. Des de que visc aquí m'he preguntat per què quan a una pel·lícula es volia imitar l'accent que tindria un rus parlant en castellà s'exageraven fins l'extrem les erres. Aquest error sobretot es dóna en pel·lícules que són doblades de l'anglès, així que he pensat que, probablement, seria un bon lloc on buscar la resposta.
L'ordre que seguirien el castellà, el rus i l'anglès si els classifiquèssim en una escala que mesurés la força amb la qual es pronuncia la erra, de menor a major, seria: anglès->rus->castellà. Si mai coneixeu un rus que estigui aprenent el castellà observareu que li costarà pronunciar mots com 'carretera' o 'ràpid' i que, en general, l'accent que tindran no s'assemblarà al que haureu vist a les pel·lícules.
Així, si anem a la versió original, veurem que, efectivament, les erres sonaran més fortes en els personatges rusoparlants que els angloparlants, la qual cosa és lògica si mirem l'ordre que he establert abans respecte la força de les erres.
Després, aquesta pel·lícula arribarà a un doblador espanyol que fent un parel·lelisme ràpid i sense gaire coneixement de causa farà que els personatges d'origen rus pronunciïn les erres amb més força que els personatges castellanoparlants. I, si tornem altra vegada a l'escala de forces de la erra, veurem que aquí sí que es comet un error.
Les causes del desconeixement seran diverses: falta de presència russoparlants a Espanya fins una època recent i així el coneixement de l'accent que tenen parlant castellà, la falta de coneixement del rus en sí, i altres.
Cal dir, també, que jo, sincerament, si hagués de fer parlar un personatge amb accent castellà en rus, no tindria ni idea de com fer-ho, per les mateixes raons que he esmentat abans.

Compartir

Compartir